Startup’ların Bilmesi Gereken Hukuki Konular

Startup’ların Bilmesi Gereken Hukuki Konular

by admin

Bir startup mı kurmayı hayal ediyorsunuz? Yoksa çoktan startup şirketinizi kurdunuz ama hukuki olarak emin olamadığınız konular mı var? İşte bu blog yazısı tam sizler için.

Startup veya Girişim şirketi Vikipedia’da şu şekilde tanımlanmaktadır: “Bir pazar ihtiyacını giderme amacı taşıyan; yenilikçi bir ürün, süreç veya hizmet sunan, genel olarak yeni kurulmuş ve hızlı büyüme potansiyeli barındıran müessesedir.” Peki, startup’ların dikkat etmesi gereken hukuki konular neler?

1. Şirket ana sözleşmesi

Şirket ana sözleşmesi sadece şirketin ortaklık yapısının detaylarını açıklamaz, bundan öte şirketin hangi faaliyet konularında hizmet vereceğinin de bir özeti niteliğindedir. Gerek ortaklık yapısının şekillendirilmesinde ve gerekse şirketin faaliyet konularının belirlenmesinde konuyla ilgili bir avukattan destek alınması sonradan değiştirme, düzeltme, ekleme yapılması durumunda yapılacak masrafların önüne geçilmesini sağlar.

2. Şirket nevi

Şirket nevinin belirlenmesi en az şirket ortaklı yapısı ve şirket ana sözleşmesi kadar önemli bir konudur. Hatta şirketin ortaklık yapısı Anonim veya Limited şirket kurulması durumlarında farklılıklar gösterebilmektedir. Aynı zamanda vergilendirme hususu da şirketin nevine göre değişiklik arz eder. Önceden doğru karar verip, güvenle ilerleyebilmek adına şirket nevi seçilmesi hususunda ilgili bir avukattan destek alınması sonradan oluşacak masraf ve vakit kayıplarının önüne geçecektir.

3. Fikri mülkiyet hakları

Startup’ların en çok avukatlara danıştıkları konuların başında yarattıkları markanın fikri mülkiyet hakları ile ilgili sorular yer almaktadır. Marka tescil belgesinin alınması, patent başvurusunun yapılması gibi süreçler ilgili bir avukattan destek alınarak yürütülmesi gereken hassas konulardır.

4. Bağlı olunan kanunlar

Startup’lar faaliyet göstermekte oldukları dikeyi ilgilendiren tüm kanunlardan haberdar olmalı ve bu kanunlara tabii olduklarını unutmamalıdır. Tüketicinin Korunması Kanunu, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun bunlardan sadece bazılarıdır. Bu kanunların zaman içerisinde kanun yapıcılar tarafından güncellendiğini de hatırlatmakta fayda var.

5. Hukuki inceleme

Tüm ilgili kanunları incelediniz ve kanunlara uygun bir iş yapmakta olduğunuza eminsiniz. Peki ya ileride gözden kaçırmış olduğunuz bir şeyi sonradan farkederseniz; daha da kötüsü ya bir başkası farkeder ve konuyla ilgili sizi zor duruma düşürebilecek hukuki hamleler yaparsa, belki de bir rakibiniz! Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için yapılabilecek en güzel hamle hukuki açıdan detaylı, derinlemesine inceleme yaptırmaktır. Hukuki Due Diligence veya kısaltılmış olarak hukuki dd (di di şeklinde okunur) yaptırmak sizin olası tüm hukuki açıklarınızı ortaya çıkartacaktır. Hukuki dd yaptırabilmek için elbette bu konuda çalışmakta olan bir avukattan nitelikli hizmet almanız gerekmektedir.