KOBİ’leri Derinden Etkileyen 5 Hukuki Problem
Ülkemizde KOBİ yani Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ilgili mevzuat gereği 250’den az çalışanı olan ve yıllık geliri 40 milyon Türk Lirası’nı aşmayan girişim olarak tanımlanır.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013 yılı verilerine göre Türkiye’de 3.5 milyonun üzerinde KOBİ bulunmaktadır. Türkiye’deki toplam istihdamın %73.5’ini oluşturan KOBİ’leri ekonomimizin bel kemiği şeklinde tanımlasak yanlış olmayacaktır. Peki; tarım, sanayi, ticaret gibi ana sektörlerde faaliyet göstermekte olan KOBİ’leri ne gibi hukuki problemler bekliyor?
1. Yaralanmalar
KOBİ’lerin faaliyet göstermekte olduğu mekanları dahilinde KOBİ çalışanlarının veya müşterilerin herhangi bir kazaya maruz kalarak yaralanmaları durumu KOBİ’ler için ciddi hukuki problemler doğurabilir. KOBİ’lerin bu konuda gereken hassasiyeti göstererek tüm önlemleri alması, hukuki problemin oluşmadan önlenmesi anlamına gelecektir.
2. İşten Çıkartmalar
Her zaman işler beklendiği gibi yolunda gitmeyebilir ve girişim küçülmeye gitmek durumunda kalabilir. Bu gibi bir durumda veya meydana gelebilecek herhangi bir anlaşmazlık sonucu işverenin ve çalışanın yollarını ayırmaya karar vermesi halinde KOBİ’ler hukuki bir problem ile karşılaşabilirler.
3. T.C Vatandaşı Olmayan İşçi Çalıştırılması
Gereken izinlerin alınmadan TC vatandaşı olmayan birisinin çalıştırılması KOBİ’lerin karşılaşması muhtemel hukuki problemlerden birisini oluşturur. Cezai yaptırımlarının yanı sıra KOBİ’nin prestijinin de olumsuz yönde etkileneceği bu durum ile ilgili gerekli hukuki altyapının önceden oluşturulması gereklidir.
4. Vergisel Yükümlülükler
Mali ve hukuki altyapının sağlam temeller ile oluşturulması, KOBİ’yi başarıya götürecek yolu aydınlatacaktır. Fakat vergisel yükümlülüklerin zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirilmemesi KOBİ’leri maddi manevi açıdan zor durumda bırakabilir. Basit ihmaller, dikkatsizlikler yüzünden oyun dışında kalmamak için önceden gerekli çalışmaların yapılması önemlidir.
5. Marka Patent
KOBİ’lerin en çok karşılaştıkları sorunlardan birisi de hiç kuşkusuz marka ve patent ile ilgili uyuşmazlıklardır. Bu konuda erken dönemde gereken basit koruyucu önlemlerin alınması, sonradan karşılaşılacak yüklü miktardaki dava masraflarını ortadan kaldıracağı gibi; KOBİ’lerin fikri ve sınai haklarının korunmasını sağlayacaktır.