Cinsiyet Ayrımcılığı Nedir?

Cinsiyet Ayrımcılığı Nedir?

by admin

Cinsiyet ayrımcılığı birçok çeşitte olabilir. Her nasıl olursa olsun yasalara aykırıdır. İşverenler; çalışanları arasında cinsiyet üzerinden ayrımcılık yapamaz nokta.

Cinsiyet ayrımcılığı işverenin, cinsiyeti yüzünden çalışanlara aleyhte yaptığı davranışlar şeklinde özetlenebilir. Bunlar, diğer çalışanlara kıyasla düşük maaş verilmesi, daha az yan haklar tanınması şeklinde olabileceği gibi; ücretli izin konusunda eşit davranılmaması, çalışanın daha fazla mesaiye zorlanması şeklinde de görülebilir. Cinsiyet ayrımcılığı İnsan Haklarına aykırı bir durumdur ve açıkça suçtur.

Cinsiyet bazlı ayrımcılığın mağdurları sadece kadınlar olarak algılanmasın, nadir olarak rastlanılsa da erkek çalışanlar da cinsiyet ayrımcılığına maruz kalabilirler.

Cinsiyet ayrımcılığı türleri nelerdir?

Cinsiyet ayrımcılığı birçok şekilde görülebildiği gibi en sık rastlanılan durumlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

İşe alım prosedürleri

Cinsiyeti yüzünden birisinin işe alınmaması veya işe alım prosedürlerinin adayın cinsiyeti yüzünden değiştirilmesi, zorlaştırılması açık bir cinsiyet ayrımcılığıdır.

Ücret eşitsizliği

Aynı deneyim, kabiliyet, eğitim gibi niteliklere sahip iki çalışandan birisinin sırf cinsiyeti dolayısıyla diğer çalışandan daha yüksek ücret alması, cinsiyet ayrımcılığına net bir örnektir.

Yan haklar

Benzer şekilde sırf cinsiyeti dolayısıyla bir çalışana daha fazla yan haklar tanınması, diğer çalışana yapılan cinsiyet ayrımcılığıdır.

İşten çıkartılma

İşveren sadece cinsiyeti yüzünden birisini işten çıkartamaz. Bu durum işten çıkartma için haklı neden olarak gösterilemez.

Cinsel taciz

Cinsel taciz başlı başına işlenmesi gereken bir başka konudur fakat hiçbir koşul ve şart altında işyerinde cinsel taciz affedilemez, maruz görülemez ve belgelenmesi halinde hukuki bir suç olarak tescillenecektir.

Hamilelik

İşveren, çalıştığı esnada hamile olan bir çalışanına farklı davranamaz, hamileliğinden sonra aleyhte davranış sergileyemez.

Cinsiyet ayrımcılığı pek çok türde olabileceği gibi, bazı durumlarda cinsiyet ayrımcılığına uğrayan mağdur bu durumun farkında olmayabilir. Cinsiyet ayrımcılığına uğradığından şüphelenenler erken dönemde bir avukata danışmak suretiyle maruz kaldıklarına inandıkları özel durumları hakkında detaylı bilgi almalıdırlar. Bu sayede ileride başkasının başına gelmesi muhtemel bir ayrımcılığın da önüne geçilmiş olacaktır.

Her ne kadar cinsiyet ayrımcılığını ispatlamak zor olsa da; bu duruma göz yumulacağı anlamına gelmez. Cinsiyet ayrımcılığına uğradığını düşünen çalışanlar konuyu çalıştıkları şirketin insan kaynakları departmanına iletmeli ve mümkün olan tüm kanıt teşkil edebilecek olayları, yazışmaları kayıt altına almalıdır. İş hukuku konusunda çalışmakta olan bir avukattan erken dönemde danışmanlık alınması çalışan haklarının savunulması adına önemli bir adım olacaktır.