Avukatların Şahsi Bütçeleri ile Profesyonel Bütçelerinin Karışması Sorunu

Avukatların Şahsi Bütçeleri ile Profesyonel Bütçelerinin Karışması Sorunu

by admin

Birçok hizmetin aksine avukatlıkta hizmetinin kimin tarafından verildiği son derece önemli olduğu aşikar. Sonuçta avukatlık hizmeti kiloyla satılan bir şey değil. Müvekkiller hemen hemen her durumda işlerini emanet ettikleri avukatların kim olduğuna baktıklarını ve genellikle tanıdıkları avukatlarla çalıştıkları bir gerçek. Bu durum da avukatlık hizmeti ile ilgili avukatın kimliğinin özdeşleşmesine yol açıyor.

Avukatlık Hizmetinin Kamu Hizmeti Olmasının Etkisi

Bunda avukatlık hizmetinin aynı zamanda bir kamu hizmeti olmasının da büyük bir etkisi var. Avukatlar olarak mesleğimizin kişiliğimiz ile iç içe girmediğini kim söyleyebilir? Bir çoğumuz alakasız ortamlarda kendimizi insanlara ‘avukat’ olarak tanıtırken bulmuştur. Hatta avukatların avukat olduklarını her fırsatta dile getirmeleri özellikle de sosyal medya bazı ufak tefek esprilere de konu oluyor.

Avukatlık Mesleğinin Profesyonellik Seviyesi

Avukatların kimliklerinin meslekleri ile bu derece iç içe geçmesi avukatlık mesleğinin yüzde yüz profesyonel bir meslek olmaması sonucunu doğuruyor. Avukat mesleğini verdiği emeğin karşılığı olan ücreti almak için profesyonelce yapsa da, avukatlık sadece para için yapılan bir meslek değil. O nedenle hukuk ofisleri ister tekil avukat, ister hukuk bürosu olarak organize olmuş olsunlar bir ticaret şirketi gibi yönetilmiyor. Bu avukatlık mesleğinin belki de doğal bir sonucu…

Mesleki ve Şahsi Bütçelerin Birlikte Yönetilmesi

Bu durumun birçok sebebi ve avukatlık mesleğinin tekil olarak yapılabilmesi, çalışma koşullarında esneklik gibi faydaları olsa da, olumsuz bir yanı da var. Avukatların şahsi bütçeleri ile mesleki bütçeleri de birbirlerinin içinde. Yapılan bir araştırmada, Türkiye’deki avukatların %65’inin gelir ve giderlerini hesaplarken profesyonel araçlardan yardım almadığını ortaya çıkarttı. Yine ilginç bir husus da, çok sayıda avukat bütçelerini banka hesaplarından veya deftere yazarak takip ettiğini belirtmesi oldu.

Profesyonel ve Şahsi Bütçelerin Ayrı Yönetilmesinin Önemi

Mesleki bütçelerin, içinde yiyecek içecek, kira, eğlence, gezi, sebze meyve gibi ofisle ve avukatlık mesleğinin icrası ile ilgisi olmayan şahsi bütçelerle bir arada yönetilmesi, avukatların profesyonel gelir ve giderlerini yönetmesini zorlaştırmaktadır. Arkadaşlarınızla yediğiniz yemeğin masrafları veya kiradaki evinizden gelen kira geliri büronuzun bütçesi içerisinde müvekkillerden alınan gelirlerle veya ofise ödenen kira ile bir arada olması halinde, avukatlık hizmeti için harcanan emek karşılığında alınan ücretin ne olduğunun tespiti imkansız hale gelmektedir.

Avukatların Zaman Yönetimi ve Gelir Artırma Yöntemleri

Avukatlar temelde müvekkillerin işleri için zamanlarını sunmaktadırlar. Dolayısıyla avukatların zamanlarını en etkin şekilde kullanmaları onların gelirlerini artıran en önemli yoldur. Milyarlarca dolarlık gelirleri yöneten ululslar arası hukuku büroları gelirlerini artırabilmek için bünyelerinde çalışan avukatların bir saatlik ücretlerinin karşılığının ne olduğunu tespit etmekte ve buna göre görev dağılımı ve gelir/gider analizi yapmaktadır. Bunun sizin avukatlık ofisinizde de yapılabilmesi için profesyonel bütçeniz ile şahsi bütçelerin birbirinden tamamen ayrı tutulması gerekmektedir. Bunun için de ofisinizin finansal hususlarına ofisiniz sanki sizden ayrı bir kişilik gibi yaklaşılması ve ayrı bir bütçesinin, hedeflerinin, öngörülerinin olması en doğru yol olacaktır. Özetle, ofisinizin kasası ile şahsi kasanızın ayrılması gerekmektedir.

Mesleğin Sürdürülebilirliği ve Profesyonellik

Başta da söylediğimiz gibi, avukatlık kar maksimizasyonu için yapılan bir meslek değildir. Ancak bir meslektir. O nedenle, mesleğinize de profesyonel şekilde yaklaşmak ve başka sektörlerde, denenmiş yöntemleri işinize adapte etmek mesleğinizin sürdürülebilir bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır.